Hoe lager de drempel, hoe hoger het gebruik en hoe meer kwalijke gevolgen
Preventiewerkers en hulpverleners in de drughulpverlening zien jammer genoeg een stijging van het aantal aanmeldingen. Steeds meer mensen zien hun leven ontsporen als gevolg van problematisch druggebruik. Die mensen hebben hulp nodig, niet nog meer en nog makkelijker te verkrijgen drugs. Bovendien zien we in onze samenleving een toename van geestelijke gezondheidsproblemen zoals angststoornissen, impulscontroleverlies, psychosen, en depressies. Laat het glashelder zijn dat middelengebruik ook hierin een ontzettend grote rol speelt. De overheid haar taak is niet om drugs te voorzien, maar juist drugs ontraden en fel in te zetten op preventie. En moest het verkeerd lopen, dan kan je rekenen op gepaste hulp.
.png)
"Aan een overheid die drugs dealt hebben we niks"
Een overheid moet ontraden en moet alles op alles zetten om problematisch druggebruik vroeger te detecteren. We moeten geen coke en joints gaan verkopen. We moeten ouders en de samenleving helpen om de enige juiste boodschap te brengen: blijf met je handen van drugs af. Hiervoor is meer en intense preventie, maar ook een snelle detectie van problematisch gebruik, noodzakelijk.



Vera Jans: ‘Overheid moet niet helpen om levens kapot te maken met hard drugs’
‘Ik kan me niet vinden in hun argumenten die eigenlijk zeggen dat als we de wars on drugs niet kunnen winnen, we het beter opgeven.’ Het idee om de illegale markt de wind uit de zeilen te nemen is niks waard. De illegale markt gaat dan gewoon goedkoper aanbieden, ten koste van de kwaliteit. ‘Een breed preventiebeleid omtrent algemene gezondheid met informatie over tabak, alcohol en alle andere drugs moet de prioriteit van de overheid blijven,’ vindt Jans.