top of page
wonen_sleutels (1).jpg

Hello

Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat mensen ontvangen waar ze recht op hebben. De huurpremie en -subsidie maken voor heel wat mensen een wezenlijk verschil. 

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram

Opkomen voor kwetsbare huurders

Ongeveer 30.000 huurder in een kwetsbare economische situatie worden ondersteund door de overheid in de vorm van een huursubsidie of een huurpremie. De eerste krijgt de huurder als hij verhuist van een slechte of onaangepaste woning naar een goede, aangepaste woning. De huurpremie dient dan weer om personen die al vier jaar op de wachtlijst staan voor een sociale woning te helpen op de private huurmarkt. Aan die ondersteuning zitten wel voorwaarden verbonden, deze kan je lezen op de website van Wonen Vlaanderen. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat mensen ontvangen waar ze recht op hebben. De huurpremie en -subsidie maken voor heel wat mensen een wezenlijk verschil. 

“We moeten opkomen voor huurders die dreigen hun broodnodige huursteun te verliezen”

De overheid ondersteunt huurders met een lager inkomen door middel van een huursubsidie of een huurpremie. Aan de huursubsidie en aan de huurpremie zijn bepaalde voorwaarden verbonden, zoals een maximale huurprijs. Dit betekent dat zodra de maandelijkse huur de limiet overschrijdt, de ondersteuning wordt geschrapt. “Het kan niet zijn dat mensen die het nu reeds moeilijk hebben én meer huur moeten betalen én dan ook nog eens hun broodnodige ondersteuning verliezen. Geen enkel gezin mag de hulp die het nodig heeft nu kwijt geraken,” zegt Vera Jans.

wonen_appartement.jpg
verajans_plenaireschaduw_liggend.jpg

“Middelen huurpremie moeten terechtkomen bij personen voor wie ze bestemd zijn”

Van alle mensen die recht hebben op een huurondersteuning maakt maar de helft er gebruik van. Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) wil hierin verandering brengen. Het parlementslid diende een voorstel in bij het Vlaams parlement om ervoor te zorgen dat mensen die recht hebben op een huurpremie, die steun ook daadwerkelijk krijgen. “We moeten ervoor zorgen dat mensen die in aanmerking komen voor een huurpremie of huursubsidie; ze ook effectief krijgen. Dat is vandaag niet altijd het geval.”

‘Betaalpauze woonlening: plafond van 10.000 euro om uitstel te mogen aanvragen is veel te weinig’

Om in aanmerking te komen voor de betaalpauze, moet je aan volgende voorwaarde voldoen. De optie is enkel mogelijk voor mensen die minder dan 10.000 euro hebben staan op de spaar-, zicht- én beleggingsrekening. Ik geloof dat er meer mensen zijn voor wie een beperkte betaalpauze de financiële stress tijdelijk kan doen zakken. Het plafond van 10.000 euro om uitstel te mogen aanvragen is veel te weinig. Een bank die een reddingsboei wil gooien, moet ervoor zorgen dat die voldoende mensen bereikt. Beperk het niet tot degene die eigenlijk het water al aan de lippen hebben staan.

knack (1).png
wonen_appartementen (2).jpg

LANAKEN

Kom meer te weten over mijn werk als gemeenteraadslid.

jon-tyson-H1ZwfJSsMVk-unsplash.jpg

STANDPUNTEN

Lees meer over de standpunten en initiatieven in het parlement.

Pencils and Notebooks

NIEUWS & PERSBERICHTEN

Ontdek het laatste nieuws op de blogpagina. 

bottom of page