Terugbetaling hulpmiddelen en het zorgbudget maken het leven iets draaglijker
Mensen met een beperking kunnen een tegemoetkoming krijgen in hun factuur voor hulpmiddelen. Dit kunnen hulpmiddelen zijn voor het dagelijks leven, maar ook voor het aanpassen van de woning. De meest gevraagde hulpmiddelen zijn onder andere een douche- of toiletstoel, de witte stok voor slechtzienden of een anti-doorligmatras. Hiernaast krijgen ook net geen 270.000 zwaar zorgbehoevenden elke maand €130 om tegemoet te komen in hun niet-medische kosten. Het is cruciaal dat iedereen die in aanmerking komt voor deze budgetten hiervan op de hoogte is. De cijfers tonen aan dat zeer veel mensen hier gebruik van maken, maar we moeten blijven inzetten op bekendmaking ervan. Ik wil een overheid die niemand achterlaat. Deze vormen van ondersteuning maken echt wel een verschil op het einde van de maand. En dat is de bedoeling: dat we het leven een stukje makkelijker maken voor mensen die het al moeilijker hebben omdat ze veel zorgen nodig hebben.


Slechthorendheid mag je niet tegenhouden in het leven
Onderzoek toont aan dat mensen die te horen krijgen dat een klassiek hoorapparaat niet zal volstaan, en dat ze op zoek moeten naar een implantaat of een cochleaire gehooroplossing, gemiddeld 7 jaar wachten alvorens zij kiezen voor die oplossing. Het is ook zo dat van die 3300 gediagnosticeerden nog geen 10 procent er gebruik van zal maken. Men associeert een hooroplossing met een handicap, met ouder worden. Dat is niet hip. Ook het gebrek aan niet-commerciële kennis en informatie blijkt een hindernis te zijn. Ik vind dat slechthorendheid je niet mag tegenhouden in het leven. In het parlement heb ik gepleit om niet-commerciële informatie te voorzien via de Vlaamse overheid.
Meer dan 10.400 kinderen en jongeren met handicap vinden zorg
.png)
Kinderen en jongeren met een handicap kunnen terecht in een zogenaamd multifunctioneel centrum voor personen met een handicap of kunnen een persoonlijk-assistentiebudget aanvragen. In 2021 werden iets meer dan 10.400 kinderen en jongeren ondersteund in zo een centrum. Hiervoor werd maar liefst € 430 miljoen voorzien. Voor bepaalde doelgroepen blijft het wel meer dan een jaar wachten alvorens een plaats te krijgen. Vooral kinderen en jongeren met meerdere stoornissen hebben het moeilijk. Daarnaast kregen ook 1.522 minderjarigen een persoonlijk-assistentiebudget om hun ondersteuning zelf te organiseren. Dat blijkt uit de cijfers die cd&v-welzijnsexperte Vera Jans opvroeg bij minister van Welzijn Hilde Crevits. “Ondanks het goede werk en de vele investeringen blijven uitdagingen op ons pad komen. Het blijft nog té moeilijk voor bepaalde kinderen en jongeren. In een droomscenario moet niemand wachten en vindt iedereen een plek, het is daarvoor dat ik me inzet,” zegt Vera Jans.
