top of page

CD&V – N-VA Lanaken wil korting op afvalfactuur voor alle alleenstaanden

Het gemeentebestuur van Lanaken zadelde de Lanakenaren twee twee jaar geleden op met een fors verhoogde afvalfactuur. Slechts een kleine groep alleenstaanden kreeg toen een korting op die factuur. Vlaams parlementslid en lijsttrekker voor CD&V – N-VA Lanaken, Vera Jans stelde twee jaar geleden al voor om die groep fors uit te breiden. Burgemeester Marino Keulen lachte haar voorstel toen weg. Nu, twee jaar later voert hij het CD&V-voorstel toch uit. Al dreigt Keulen daarmee achter de feiten te blijven aanhollen. Vera Jans roept hem daarom op om nog een stap verder te gaan: “Het is goed dat hij eindelijk, zij het rijkelijk laat, tot inzicht komt… maar hij gaat daarbij voorbij aan een nieuwe realiteit. De energiecrisis maakt het sinds 2021 voor zowat alle alleenstaanden ontzettend moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Het kan toch niet dat dat hem ontgaan is? Daarom willen we dat hij de korting op de peperdure afvalfactuur toekent aan alle alleenstaanden en eenoudergezinnen in Lanaken.”

Het gemeentebestuur in Lanaken besloot in 2021 om alleenstaanden met een verhoogde tegemoetkoming te ondersteunen in hun afvalfactuur, op voorwaarde dat ze geen eigen woning hadden. CD&V Lanaken deed het voorstel om ook eigenaars in aanmerking te laten komen. Het voorstel vond steun bij N-VA Lanaken, maar niet bij de meerderheid. Hoewel het de gemeente jaarlijks slechts € 30.000 zou kosten, werd het door de open vld van burgemeester Marino Keulen en Groen-Vooruit weggestemd.

Maar nu kan het dus toch. Ook alleenstaanden met een verhoogde tegemoetkoming die een woning bezitten kunnen vanaf dit jaar die korting krijgen. Daardoor lijkt het gemeentebestuur twee jaar na datum te zijn bijgedraaid. “Wat toen werd weggelachen, kan nu wel. Ik ben natuurlijk tevreden dat het CD&V-voorstel uiteindelijk is overgenomen. Maar de kous is daarmee niet af,” zegt Jans.

Ze wil nog een stap verder gaan: “Sinds 2021 hebben we een energiecrisis én een wooncrisis aan de hand. Dat maakt het voor veel alleenstaanden bijzonder moeilijk om de rekeningen te kunnen betalen. Dat een alleenstaande €140 moet betalen vind ik echt niet kunnen. Dit is het zoveelste voorbeeld van hoe het gemeentebestuur van Marino Keulen de voeling met de Lanakenaar heeft verloren. We willen daarom dat alle alleenstaanden en éénoudergezinnen de korting op de afvalfactuur krijgen.”bottom of page