Dit artikel werd gepubliceerd op HLN.
Om iets te doen aan het tekort aan studentenkoten, stelt CD&V-parlementslid Vera Jans voor om sociale huisvestingsmaatschappijen te betrekken bij het aanbieden van āsociale studentenkotenā. āSociale studentenkoten kunnen voor jongeren het verschil maken tussen wel of niet gaan studerenā, zegt het parlementslid.
Veel studentensteden kampen al jaren met een gebrek aan studentenkoten. Dat tekort lijkt ook niet meteen te verdwijnen. Volgens prognoses is er voor heel BelgiĆ« nood aan zoān 95.000 extra koten tegen 2030. Dat nijpende tekort maakt de zoektocht naar een betaalbare studentenkamer voor veel gezinnen niet evident. āHoe minder studentenkoten er op de markt zijn, hoe meer studenten uiteindelijk voor een studentenkot opteren dat te duur of niet geschikt is. Het aanbod is gewoon niet ruim en niet divers genoegā, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans.
Sociaal tarief
De CD&V-politica pleit daarom voor het aanbieden van sociale studentenhuisvesting. āDie kan zorgen voor een ruimer aanbod aan koten, die bovendien aan een sociaal tarief worden aangebodenā, legt Jans uit. āDit helpt studenten uit gezinnen met lagere inkomens vooruit Ć©n het zorgt op de reguliere markt ook voor andere studenten voor een ruimer aanbodā, klinkt het.
Volgens Vera Jans kan het aanbieden van studentenkoten door sociale huisvestingsmaatschappijen het verschil maken tussen wel of niet verder studeren. āStudenten uit gezinnen met een lager inkomen of studenten die zelf hun studies betalen, hebben geen 350 tot 400 euro per maand om een kot te huren. Als je hen een kot kan aanbieden aan een sociaal tarief, wordt studeren aantrekkelijkā, klinkt het. Volgens Jans nemen onderwijsinstellingen al initiatieven om een kot betaalbaar te maken, maar kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen perfect een handje helpen.