Dit persbericht werd opgenomen door De Standaard.
Wie vreest in diepe schulden te geraken door de hoge facturen voor gas en elektriciteit kan begeleiding krijgen bij het OCMW. āIedereen kan vrijwillig preventief om raad en begeleiding vragen bij het OCMW. Ook als er nog geen schulden zijn. Het is vooral belangrijk om erger te voorkomen.ā De begeleiding loont. Drie jaar op rij daalt het aantal opgestarte begeleidingen en mensen in schuldhulpverlening. In 2019 gaf het OCMW meer dan 81.000 keer hulp bij het beheren van iemands budget of om schulden af te bouwen. Een jaar later werden er 78.000 trajecten opgestart. In 2021 daalde het aantal verder tot 76.000 begeleidingen. Dat blijkt uit de cijfers die cd&v-welzijnsexperte Vera Jans opvroeg.

In 2021 werden in totaal 76.669 begeleidingstrajecten opgestart door het OCMW of het CAW. Zulke trajecten kunnen vrijwillig, dat noemt dan budgetbegeleiding of budgetbeheer. Meer dan 40.000 mensen kregen vrijwillig hulp in louter het beheren van hun budget. Begeleiding kan ook het gevolg zijn van achterstallige betalingen, dan spreekt men van schuldbemiddeling. Als de begeleiding in de afbouw van schulden wordt opgelegd door de rechtbank, dan gaat het over collectieve schuldenregeling. In 2021 moesten 32.353 begeleiding krijgen door opgestapelde achterstallige betalingen van bijvoorbeeld een autolening of energiefacturen. Drieduizend van die trajecten werden door de rechtbank opgelegd.
āSommige gezinnen kiezen ervoor om, al dan niet gedeeltelijk, het beheer van hun budget af te staan aan het OCMW of het CAW. Hulp bij het beheren van je budget kan vrijwillig aangevraagd worden, maar kan evengoed onderdeel zijn van een ruimer traject. Als je merkt dat het niet lukt om de rekeningen te betalen, dan ga je best al eens aankloppen. Zo voorkom je dat schulden opbouwen en je in de problemen komt,ā zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v).
Drie jaar op rij daalt het aantal Vlamingen dat budget- of schuldbegeleiding krijgt. Dat is bijzonder, want het jaar 2021 werd al getekend door inflatie. Toch blijft hulp nodig, want door de hoge energie- en gasprijzen is een nieuwe stijging niet uit te sluiten. āVooral de energie- en gasrekeningen, maar ook het niet kunnen afbetalen van de woonlening, spelen daarin een grote rol,ā zegt Vera Jans. Het parlementslid benadrukt dat oorzaken vaak divers zijn. āEen vorig rapport leert ons dat in 1/3e van de gevallen ziekte de oorzaak is. Een laag inkomen komt op de tweede plaats als veelvoorkomende oorzaak. Voor een kwart van de gevallen gaat het over andere vormen van psychosociale problemen,ā klinkt het.
In Vlaanderen zijn er momenteel 313 erkende instellingen voor schuldbemiddeling, het overgrote deel daarvan zijn OCMWās. In West-Vlaanderen werden er in 2021 in totaal 23.324 trajecten opgestart, het grootste aantal. Daarna volgen Oost-Vlaanderen en Antwerpen met respectievelijk 19.327 en 15.390 trajecten. Vlaams-Brabant (9.685) en Limburg (9.033) hebben duidelijk minder begeleidingen.