top of page

'Ik moet even bevallen: uw mail wordt vanavond gelezen en beantwoord'

Deze opinie werd eerder gepubliceerd in Knack.


'Laat een kind op de wereld zetten nog één van de weinige dingen zijn die niet zo snel mogelijk moeten gebeuren', schrijft Vlaams Parlementslid Vera Jans (CD&V). Nadat de regering eerder al besliste dat pas bevallen vrouwen sneller haar huis moeten na een bevalling, bleek deze week dat de ziekenhuizen de rekening krijgen als een vrouw te lang op de kraamafdeling blijft.


4 dagen en héél eventjes. Dat is het absolute maximum dat je bij een bevalling een ziekenhuisbed mag bezetten. Inclusief gedoe met weeën (die al dan niet worden opgewekt), de bevalling zelf en alles wat erna nog bij komt kijken (ik bespaar u de details).


Voor dit 'bevallen' is er nog geen maximum dat wordt vertaald in uren of minuten. Tja, die natuur ook, die schikt zich maar niet naar de nieuwe ziekenhuisfinanciering & -normen. Dat daar nog niets op gevonden is ...


'Ik moet even bevallen: uw mail wordt vanavond gelezen en beantwoord'

Minister van Volksgezondheid Maggie de Block (Open VLD) moet de ziekenhuisfinanciering herbekijken (akkoord) en al die pas bevallen mama's wat minder lang verwennen en nodeloos in de watten leggen is hier de oplossing (niet akkoord). Tja, sprak de minister streng: 'een materniteit is geen hotel'.


Ik kon mijn oren niet geloven. Ik verbleef al een paar keer op afdeling materniteit en ook al vaak in hotels maar overeenkomsten zag en zie ik niet. Ik verklaar mij nader:De absolute ondergrens lijkt me al enige tijd bereikt in de steeds dalende ligdagduur in een ziekenhuis. Mensen worden zo snel als mogelijk naar huis gestuurd. Revalideren & herstellen doe je daar maar. Chemo krijgen kan daar ook en hoe minder ziekenhuis: hoe beter. Maar er was nog één groep die tot op heden tussen alle mazen van het net door glipte: de pas bevallen mama's. Heel wat sneller als vandaag worden die nu ook verondersteld huiswaarts te keren om de roze-wolk ervaring daar ASAP verder te zetten.


'Je mag jezelf gelukkig prijzen als je op dag 2 kan opstaan (zonder sondes of serum, zonder flauwvallen) en het ziekenhuis kan uitwandelen'

Alles moet 'ASAP': As Soon As Possible: zo snel als mogelijk. En laat dat nu net het probleem zijn. 4 dagen ziekenhuis is vaak géén luxe. Meer nog: je mag jezelf gelukkig prijzen als je op dag 2 kan opstaan (zonder sondes of serum, zonder flauwvallen) en het ziekenhuis kan uitwandelen. Gelukkig is er in Vlaanderen de mogelijkheid om naast de zeer goede zorgen op materniteit ook gebruik te maken van een sterke thuis- en kraamzorg. En ja, ook thuis bevallen kan, of na enkele uren het ziekenhuis verlaten kan. Het kan.


Maar maak er aub niet de norm van!


Laat het ''leven schenken'' nog één van de weinige dingen die niet 'ASAP' moeten. We moeten al ASAP op zoek naar kinderopvang zodra predictor uit verpakking is. Dan dus na de bevalling ASAP naar huis om vervolgens ASAP te ogen & te doen alsof er nooit een 9 maand durende zwangerschap was. (dank u Kate Middleton...).


O ja, en liefst ASAP terug aan het werk in een -als het even kan- harmonieuze combinatie tussen het uitgebreide gezin en die job.


'Soms laat de natuur -die niet afgestemd is op onze ziekenhuiswetten- zien dat hij sterker is dan ons'

Intussen ben ik erg bekend met de vele en hardnekkige vooroordelen over die roze wolk met een pasgeborene erop, zeker in combinatie met een leuke maar drukke en veeleisende job. Dus ook voor alle andere toekomstige of kersverse mama's die zich ook, héél soms, een héél klein beetje zorgen maken over hoe het straks allemaal gaat gaan.


Soms gaat alles niet zo vanzelf en laat die roze wolk wel een paar dagen op zich wachten. Soms laat de natuur -die niet afgestemd is op onze ziekenhuiswetten- zien dat hij sterker is dan ons.


En dan blijft 4 dagen absoluut geen luxe, maar pure noodzaak.

bottom of page