top of page

Ommezwaai na oproep Vera Jans: vanaf volgend schooljaar gratis soep in alle scholen in Groot-Lanaken

De gemeente Lanaken voorziet gratis soep voor alle kleuter- en lagere scholen van de gemeente. Slechts drie scholen gingen op die uitnodiging in. Dat was niet naar de zin van Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Vera Jans (CD&V) die het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ noemde.


“Vooral omdat we het probleem van lege brooddozen oogluikend laten gebeuren. Eén op vier leerlingen zit met honger op school, waarop de gemeente dagelijks alle scholen kosteloos soep aanbiedt. Verse soep die gemaakt wordt in een sociaal tewerkstellingsproject. Het zorgt ervoor dat álle kinderen minstens één keer per dag iets voedzaam kunnen eten,” zegt Vera Jans.


Vera Jans kroop in haar pen en publiceerde haar visie en verontwaardiging op haar website en dit werd door de media opgepikt. Ook bracht ze het onderwerp op de Lanakense gemeenteraad van 22 januari. Jans haar oppositie loont, want aan haar oproep wordt nu gevolg gegeven. Volgend schooljaar zullen alle scholen deelnemen aan het Soep project. Dit met uitzondering van één school: de Jan Rosier school in het centrum van de gemeente.


“Het is fijn dat gericht en actief werk als gemeenteraadslid in de oppositie loont. Dit was een positief project van de gemeente. Ze moet dan vervolgens ook de moeite doen om het tot bij de kinderen te brengen en obstakels te overwinnen. Het is goed om te zien dat dit nu wel is gebeurd,” vervolgt Vera Jans. De praktische redenen blijken nu inderdaad geen beletsel te zijn. Zo zullen leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een handje toesteken.


“Het Soep project zal armoede niet de wereld uithelpen, maar het zorgt er wel voor dat élk kind elke dag minstens één keer iets warms en voedzaam kan eten. Ik ben dan ook enorm tevreden dat er wordt samengewerkt om lege brooddozen op school te voorkomen,” zegt Vera Jans.


Dit nieuws werd gepubliceerd op HLN Lanaken: https://www.hln.be/lanaken/ommezwaai-bij-gratis-soepbedeling-in-basisscholen~a9a913fd/bottom of page