top of page

Personen met een handicap sneller geholpen als handicap verergert

Personen van wie de handicap verergert en meer nood hebben aan zorg, kunnen hun ondersteuning laten herbekijken. De duur van die herziening is op vier jaar tijd quasi gehalveerd. In 2022 was de gemiddelde wachttijd anderhalve maand, namelijk 44 dagen. In 2018 duurde het gemiddeld nog 77 dagen tussen de aanvraag van de herziening en de beslissing. Vooral 30- tot 50-jarigen vragen zo’n herziening aan. Dat blijkt uit de cijfers die cd&v-welzijnsexperte Vera Jans opvroeg. “Wie zorg nodig heeft, moet daarop kunnen rekenen. Ik wil dat mensen zo snel mogelijk worden geholpen als de handicap verergert,” zegt Jans.Elk persoon met een erkende handicap kan bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap terecht voor ondersteuning in de vorm van een budget of een tegemoetkoming voor hulpmiddelen en aanpassingen die helpen om zelfstandiger te zijn. Als de handicap verergert en de nood aan zorg vergroot, kan een herziening van de ondersteuning worden aangevraagd. Wie al beroep kan doen op hulpmiddelen en aanpassingen, maar meer zorg nodig heeft kan een budget aanvragen. In 2022 deden 2376 personen met een handicap dat voor het eerst.


Wie al over een budget beschikt, kan ook een herziening aanvragen. In 2022 gaven 1308 personen met een handicap, die een budget hebben, aan dat ze meer zorg nodig hebben. De duur van die herziening is op vier jaar tijd gehalveerd. In 2022 wachtten personen met een handicap slechts anderhalve maand, ofwel 44 dagen, voor een beslissing. Vier jaar eerder, in 2018, duurde het nog 77 dagen. De grootste groep zijn volwassenen tussen de 30 en 50 jaar met in totaal 480 aanvragen. Daarop volgen de jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar met 424 aanvragen. “Het is niet onlogisch dat vooral volwassenen onder de 50 jaar een herziening aanvragen. Een jong persoon met een handicap kan veelal rekenen op de goede zorgen van een mantelzorger, zoals een familielid. Maar, beide worden een dagje ouder. Het is dan belangrijk om op tijd meer steun vanuit de Vlaamse overheid aan te vragen,” zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v).


De meeste aanvragen voor een herziening van het budget gebeuren in Antwerpen. In 2022 vroegen 366 personen om hun ondersteuning te herbekijken. In Limburg vroegen 273 mensen een herziening en in Oost-Vlaanderen 263. West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant vervolledigen de lijst met respectievelijk 223 en 183 aanvragen dat jaar.


bottom of page