top of page

Vera Jans klaagt sociaal woonbeleid aan in Lanaken

Lees dit artikel in Het Laatste Nieuws.


Sociale woningen in Lanaken staan soms maanden leeg. Dat blijkt uit een tussenkomst van Vera Jans (CD&V) op de jongste gemeenteraad. Het raadslid stelde vragen over het woonbeleid en de wijkwerking. Ze deed dit na een plaatsbezoek aan de Kersenweide wijk in Smeermaas.


“Mensen kaarten terecht aan dat er sociale huurwoningen zichtbaar maandenlang leegstaan. En dat terwijl Lanakenaars gemiddeld 1413 dagen moeten wachten om een sociale woning toegewezen te krijgen. Ik vind het niet kunnen dat steeds meer gezinnen moeten puzzelen om te overleven. Daarom wil ik dat de afgevaardigde binnen het gemeentebestuur die zetelt in de sociale huisvestingsmaatschappijen Maaslands Huis en SVK Maasland dit aankaarten.”


Volgens Jans bedraagt de wachttijd voor een sociale woning in Lanaken meer dan een half jaar langer dan het Vlaams gemiddelde. “ Lanaken heeft echt een sterker lokaal sociaal beleid nodig. Dat kan door in te zetten op de ruimtelijke uitvoeringsplannen, of door te vragen dat sociale huisvestingsmaatschappijen meer bouwen en dat verhuurkantoren woningen op de private markt huren om ze door te verhuren aan kwetsbare huurders. Een laatste mogelijkheid is samenwerken met privé ontwikkelaars.”Vera Jans (midden) tijdens plaatsbezoek in de Kersenweide wijk te Smeermaas (c) Vera Jans

bottom of page