top of page

Vera Jans: “Zet geld voor sociale woningen in waarvoor het bestemd is”

Vandaag kondigt de minister voor Wonen Matthias Diependaele in de pers aan dat de budgetten voorzien voor sociale woningbouw in Vlaanderen door te willen schuiven naar investeringen in de private huurmarkt. “Geen goed idee,” vindt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V). “De meer dan 170.000 mensen en gezinnen die vandaag op de wachtlijst voor een sociale woning staan zijn niet geholpen. Zet de budgetten in waarvoor ze bestemd zijn.”


Vlaams parlementslid Vera Jans reageert verbaasd op het voorstel van minister Diependaele: "Namens CD&V pleit ik al langer om de voorziene budgetten voor sociale woningen actiever uit te geven, aan sociale woningen welteverstaan.” Volgens Jans houdt het voorstel van de minister weinig steek. “Ten eerste gaat het om budgetten die voorzien werden voor de bouw van sociale woningen die nu naar projectontwikkelaars zullen gaan. Dit staat in schril contrast met de 170.000 mensen en gezinnen die vandaag op de wachtlijst voor een sociale woning staan. Dit is langste wachtlijst ooit en die stijgt jaar na jaar.”


Volgens Jans is het te kort door de bocht dat er geld ‘over’ is: “Mocht er geld bestemd voor het bouwen van woningen voor zij die hiervoor in aanmerking komen 'over' zijn, heeft dit te maken met de fusieoperatie binnen de sociale huisvestingssector waarvan de concrete uitwerking nog steeds niet rond is. De sector wacht op beslissingen van de minister om de bouw van nieuwe sociale woningen aan te vatten. Ondertussen concludeert diezelfde minister dat er budgetten 'over' zouden zijn en beslist hij om die budgetten naar private projectontwikkelaars te laten gaan.”


Slecht beleid


“Vandaag honderden miljoenen subsidies aan private projectontwikkelaars geven is bovendien voor niemand een oplossing,” gaat het parlementslid haar betoog verder. “Die private ontwikkelaars zullen de gebouwde woningen naar de reguliere huurmarkt brengen waar gezinnen die het moeilijk hebben, zoals ook vandaag het geval is, niets aan hebben. Ook zonder de honderden miljoenen bouwen private ontwikkelaars woningen die zij naar de private huurmarkt brengen.” Vera Jans wijst op bestaande procedures om sociale woningen te laten bouwen door private ontwikkelaars, waarbij de woningen nog altijd terecht komen bij mensen die dit nodig hebben. “Dit kan een mogelijkheid zijn, maar het is niet wat de minister vandaag voorstelt.”


“CD&V wil dat minister van wonen de middelen bestemd voor sociaal wonen ook daartoe inzet, conform de gemaakte afspraken. Voor onze partij is het belangrijk dat mensen die daar recht op hebben een dak boven het hoofd hebben. Wij willen investeren in mensen die er nood aan hebben en die er recht op hebben. Privé bedrijven subsidiëren om te verhuren houdt geen steek, het is slecht beleid,” besluit het parlementslid.

bottom of page