top of page

Vlaams Woningfonds moeilijk bereikbaar

Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v) klaagt de slechte dienstverlening bij het Vlaams Woningfonds aan. “De dienst is telefonisch amper tot niet bereikbaar en op de website wordt gevraagd om enkel contact op te nemen bij een ‘essentiële vraag’”, zegt Jans. “Ondertussen blijven vele Vlamingen met hun vragen in de kou staan.”

sleutel overhandigen bij nieuwe woning

Onder een aantal voorwaarden zoals een beperkt inkomen kunnen Vlamingen bij het Vlaams Woningfonds terecht voor een voordeligere lening, de zogenaamde ‘Vlaamse woonlening’. Deze lening bood in 2022 een gemiddelde rentevoet van 1,80 procent aan, terwijl woonleningen op de reguliere markt de voorbije maanden opliepen tot meer dan 3 procent. Naast voordelige leningen biedt het Vlaams Woningfonds ook verzekeringen aan die Vlamingen beschermen tegen het niet kunnen afbetalen van hun woonlening door plots jobverlies (verzekering voor gewaarborgd wonen) én kunnen Vlamingen er renteloze huurwaarborgleningen aangaan.

“Het belang van het Vlaams Woningfonds is met andere woorden niet te onderschatten, zeker in tijden van stijgende rentevoeten en hoge woningprijzen”, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans. “Maar dan moet de dienst wel te bereiken zijn.” Het parlementslid trok in maart voor het eerst aan de alarmbel over de problemen bij de dienstverleningen. De wachttijd was toen al opgelopen tot 64 werkdagen. “Maar daar stopt het niet: de bereikbaarheid van de dienst is zonder meer dramatisch.” Jans nam na verschillende verontrustende berichten over de slechte bereikbaarheid zelf de proef op de som. “Een maand (tussen 11 mei en 12 juni) lang heb ik meerdere keren per week, soms per dag en op verschillende tijdstippen gebeld en geprobeerd een medewerker aan de lijn te krijgen met echte vragen van burgers. In totaal heb ik 23 keer gebeld. Geen énkele keer is het gelukt om iemand te bereiken. Helaas hoorde ik elke keer een bandje dat zegt dat alle medewerkers bezet zijn,” vertelt Jans. “De mogelijkheid om te wachten aan de telefoon is er niet eens. Laat staan dat ik een voicemail kan achterlaten met mijn vraag en gegevens zodat iemand kan terugbellen. Hoe ongelooflijk frustrerend is dat voor alle mensen die dringend hulp nodig hebben?”

Ook via de website laat de dienstverlening te wensen over, klaagt Jans. Wie surft naar de website krijgt een pop-up te zien met de boodschap: ‘Onze medewerkers stellen momenteel alles in het werk om de vele dossiers tijdig af te handelen. Wil hen daarom enkel contacteren voor essentiële zaken. Dank voor uw begrip.’ Jans vraagt zich af wat dan een ‘essentiële vraag’ is. “Ik vermoed dat elke Vlaming die het Vlaams Woningfonds wil bereiken, dit niet doet voor zijn of haar plezier. Het gaat altijd om een essentiële vraag voor wie kampt met een probleem. Eigenlijk hangt er een bordje met ‘niet storen’ op.”

Jans vraagt dringend maatregelen. Volgens het Vlaams parlementslid moet de dienst voldoende worden uitgebouwd om aanvragers op een redelijke termijn antwoord te geven en om op vragen te kunnen antwoorden. “De mensen die er komen aankloppen hebben altijd een essentiële vraag. Deze mensen vanuit onze overheid afschepen met een pop-up is geen goede dienstverlening en ik verwacht van de minister bijkomende ondersteuning voor het Vlaams Woningfonds. De medewerkers doen hun uitstekende best, maar ze hebben meer nodig om hun werk te kunnen doen”, besluit Jans.


bottom of page