top of page

Vuurwerkverbod nieuwjaar is inconsequent

Dit artikel verscheen op HLN Lanaken en werd geschreven door Jempi Welkenhuyzen


Het vuurwerkverbod met nieuwjaar is inconsequent. Dat vindt oppositieraadslid Vera Jans (CD&V). De gemeente Lanaken heeft een vuurwerkverbod afgekondigd en baseert zich hiervoor op een referendum. Daar namen 1278 mensen aan deel, waarvan er 850 akkoord gingen met het verbod.


Volgens Jans is het referendum niet representatief, want Lanaken telt 25.860 inwoners. Slechts 5 percent bracht een stem uit. Daarbij zou uitzondering worden gemaakt voor traditionele feesten als carnaval, de bronk Veldwezelt, viering 1000 jaar Rekem of de start van het voetbalseizoen. “ Een inconsequente redenering,” aldus Vera Jans, die pleit voor uniformiteit binnen de politiezone. “Maasmechelen houdt het afschieten van vuurwerk, zoals het was.” Daarom vraagt Jans dat er gecontroleerd per kerkdorp zou mogen worden afgevuurd op een vaste locatie en dit tussen 23.30u en 0.30u. “Beperkt in tijd en aangenaam voor mens als dier.”


Ook raadsleden Boris Mechels en Noëlla Vanaubel ( beiden N-VA) deelden deze mening. Ze vrezen ook dat het verbod niet te handhaven valt.


Burgemeester Marino Keulen (Open Vld) zegt met het verbod op één lijn te zitten met 17 andere Limburgse gemeenten. Hij doet beroep op ieders burgerzin.

bottom of page