C Wonen: Dak- en thuisloosheid

Er zijn te weinig goede en betaalbare woningen. Hierdoor belanden steeds meer mensen op straat. Daarom breng ik meer dan 40 deskundigen en betrokkenen samen om te luisteren naar hun ervaringen en zo het probleem aan te pakken!

Er zijn te weinig goede en betaalbare woningen, hierdoor belanden steeds meer mensen op straat. Vandaag breng ik meer dan 40 deskundigen en betrokkenen samen om te luisteren naar hun ervaringen en zo het probleem aan te pakken.

Elke maand organiseer ik tezamen met Beweging.net Limburg een C Welzijn of een C Wonen. Deze maand kozen we ervoor om het te hebben over een thema dat misschien ver van je bed lijkt, maar het allerminst is: dak- en thuisloosheid. 1217 mensen in Limburg zijn dak- of thuisloos, waarvan 285 kinderen. Eén op drie daklozen is vrouw en meer dan de helft is nog geen 40 jaar. De impact ervan op de gezondheid is zeker in Limburg opvallend. Bijna de helft (43%) heeft mentale problemen, 37% kampt met een verslavingsproblematiek en 11% heeft een verstandelijke beperking. Eén op drie heeft een verleden in de psychiatrie, een vijfde zat ooit in de gevangenis. De cijfers voor Limburg tonen dat dak- en thuisloosheid erg aanwezig is en zich niet beperkt tot de grote steden.

Recent werden deze aantallen en profielen van dak- en thuisloze personen in Limburg in kaart gebracht. In opdracht van de Koning Boudewijnstichting heeft LUCA KU Leuven en Universiteit Luik deze cijfers opgetekend in samenwerking met het Limburgs Steunpunt Sociaal Beleid (LSB²). Cijfers die hopelijk bijdragen aan een effectievere aanpak van deze problematiek.

Dak- en thuisloosheid is dus helemaal niet zo ver weg als je zou denken. Om er meer aandacht voor te hebben gingen we rond de online tafel zitten. Ik wil graag Caw Limburg, Beweging.net Limburg, JAC Limburg, Wit-Gele Kruis Limburg, Cordium cvba, Arktos Limburg, Hogeschool UCLL, ACV, Welzijnsregio Noord-Limburg, Stad Hasselt, VZW Homie, Stad Tongeren, Stebo vzw, Universiteit Hasselt en andere nieuwsgierige kijkers, bedanken voor hun komst!

Het was eigenlijk een dag zoals het hoort, want meteen na de vergadering trok ik naar de praktijk. De caravan van de Woonzaak kwam langs. Ik mocht luisteren naar de verhalen van enkele dak- en thuislozen. Ook jullie zijn hartelijk bedankt om me te ontvangen en jullie bekommernissen met mij te delen. Ik neem ze richting het parlement!