Betaalbaar en kwaliteitsvol op kot
Veel studentensteden kampen al jaren met een gebrek aan studentenkamers. Dat tekort lijkt ook niet meteen te verdwijnen. Volgens prognoses is er voor heel België nood aan zo'n 95.000 extra koten tegen 2030. Dat nijpende tekort maakt de zoektocht naar een betaalbare studentenkamer voor veel gezinnen niet evident. Hoe minder studentenkoten er op de markt zijn, hoe meer studenten uiteindelijk genoodzaakt zijn niet te gaan studeren. Op kot gaan is voor veel jongeren een noodzakelijke voorwaarde om verder te kunnen studeren. Om maar een paar redenen te noemen: niet aan elke onderwijsinstelling kan je hetzelfde studeren en niet iedereen kan vlot pendelen. Daarbij is thuis soms ook gewoonweg geen goede omgeving. Ik wil niet dat gaan studeren een luxeproduct zou worden. Er zou voor elk soort portefeuille een kot moeten zijn.
.png)
CD&V pleit voor sociale studentenkoten
Om iets te doen aan het tekort aan studentenkoten, stelt CD&V-parlementslid Vera Jans voor om sociale huisvestingsmaatschappijen te betrekken bij het aanbieden van ‘sociale studentenkoten’. “Sociale studentenkoten kunnen voor jongeren het verschil maken tussen wel of niet gaan studeren”, zegt het parlementslid.


Opinie - Studeren mag geen luxeproduct worden
.png)
Op kot kunnen gaan is voor veel jongeren wel degelijk een noodzakelijke voorwaarde om verder te kunnen studeren. Niet aan elke onderwijsinstelling kan je hetzelfde studeren en niet iedereen woont op fietsafstand van de hogeschool of universiteit. Voor velen is het ook gewoon onmogelijk om via het openbaar vervoer heen en weer te pendelen. Verder heeft de coronacrisis pijnlijk duidelijk gemaakt dat heel wat studenten echt geen thuisomgeving hebben waarin ze gedegen aan hun studie kunnen werken.