Extra inzetten op online preventie
Als je mij vandaag zou vragen wat de grootste uitdaging is voor ons als samenleving en als politici, dan is het dat wij ervoor moeten zorgen dat dat aantal pogingen en zelfdodingen daalt. Daarom ijvert CD&V al jaren voor een sterke hulpverlening. Ook online hulpverlening zoals een app, website of een forum werpt zijn vruchten af. Ze zijn makkelijk toegankelijk en je kan volledig anoniem op zoek naar hulp, waardoor de drempel verlaagt om ze op te zoeken. Het geeft hoop om te zien dat steeds meer mensen hun weg vinden naar de digitale of online hulpverlening. We weten dat we daardoor mensen bereiken die we anders niet of niet zo snel zouden bereiken. Het is dus cruciaal om via verschillende kanalen, waaronder dus zeker ook online, proberen iedereen snel te bereiken. De investering in digitale, vlot bereikbare en toegankelijke hulp is nodig en maakt voor velen het nodige verschil.
Vera Jans (CD&V) wil mediarichtlijnen suïcidepreventie uitbreiden naar influencers
Media kunnen preventief werken tegen zelfdoding maar kunnen ook suïcidaal gedrag uitlokken. Om die reden bestaan er mediarichtlijnen waar de klassieke mediakanalen zich aan houden. Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V) wil die richtlijnen nu ook uitbreiden naar influencers. “Veel influencers hebben op kanalen als Instagram, TikTok of Youtube, een pak meer bereik dan de klassieke mediakanalen. Het is belangrijk dat de zorgvuldig uitgewerkte richtlijnen rond suïcidepreventie ook door hen geaccepteerd worden.”


Vormingen zelfmoordpreventie op het werk zitten in de lift
Zelfmoord 1813 organiseert vormingen rond het herkennen van signalen, het bespreekbaar maken van psychische problemen en het correct doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Van voetbalclub tot groot bedrijf, iedereen kan een vorming op maat rond zelfmoordpreventie aanvragen. Opvallend veel werkgevers en eerstelijnszorgers, zoals huisartsen, apothekers en thuisverplegers, kozen voor zo een op maat gemaakte opleiding.
‘Een beller die zich eindelijk begrepen voelt, dat is toch het mooiste dat er is?’
Belgen met suïcidale gedachten of met vragen rond zelfmoord kunnen al jaren terecht bij Zelfmoordlijn 1813. Het aantal oproepen stijgt elk jaar, maar vooral in het aantal chatgesprekken is er aan opmerkelijke stijging: plus 38 procent ten opzicht van vorig jaar. Volgens Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v), die de cijfers opvroeg bij de diensten van Vlaams minister Hilde Crevits (cd&v), is 'een hoog aantal oproepen altijd alarmerend, maar betekent het ook dat meer mensen de weg naar hulp vinden.' Om de chatcapaciteit te doen groeien en de telefoonlijn 24 uur op 24 beschikbaar te houden, zijn er volgens haar meer geëngageerde vrijwilligers nodig.
