'Alles over welzijn' staat er. Dat is een ambitieuze titel, want het gaat over alles in het leven. De overheid helpt mensen van hun geboorte tot hun laatste dagen. Je kan het zo gek niet bedenken of er staat een hulpmiddel of organisatie voor je klaar. Van mentaal welzijn, tot mensen met een beperking en ouderenzorg, vanuit het Vlaams parlement werk ik aan een veerkrachtige samenleving. Hieronder vind je slechts enkele thema's waarop ik inzet. 

Alles over welzijn

Mentaal welzijn is belangrijk voor jong én oud

Een gezonde geest in een gezond lichaam, een bekende leuze. Opvallend is dat de 'gezonde geest' vandaag veel meer de aandacht krijgt. Gelukkig, want mentaal welzijn is uitermate belangrijk. Voor zowel jong als oud. Ook tijdens de coronapandemie was het niet altijd gemakkelijk. Lees meer over mijn voorstel om een mentale welzijnstoets in te voeren bij het nemen van coronamaatregelen. De pandemie zorgde ervoor dat we meer over onze kopzorgen kunnen spreken. Laten we dat vooral blijven doen! 

mentaalwelzijn_armen.jpg

MENTAAL WELIJN 

 
Senior Couple

"Hoogtijd dat meer wordt stilgestaan bij het mentaal welzijn van ouderen"

Het wordt hoogtijd dat we meer stilstaan bij het mentaal welzijn van onze ouderen. De eerste stap is het kunnen herkennen van psychische moeilijkheden. En we moeten fors inzetten op het bespreekbaar maken van hun kopzorgen. Deze alertheid specifiek voor mentaal welzijn voor ouderen moet ingebakken zijn in elke instelling, maar evengoed in het dagelijks leven. Dat ouderen allemaal in een woonzorgcentrum zitten is namelijk een misvatting. Het overgrote deel zit gewoon thuis. Inzetten op een brede vorming rond ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg is prioritair voor professionals en niet-professionals.

Empty Chairs
Jogging

GEZOND EN WEL(ZIJN)

Een gezonde geest door een gezond lichaam

Wist je dat dementie krijgen een link heeft met je levensstijl? Sporten en bewegen dragen bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Naast deze fysieke effecten hebben sport en bewegen ook mentale effecten. Zo zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen na het bewegen. Waardoor ze natuurlijk meer zullen sporten en bewegen. Hop, trek je sport- of wandelschoenen maar aan!

 

Extra inzetten op online preventie

Als je mij vandaag zou vragen wat de grootste uitdaging is voor ons als samenleving en als politici, dan is het dat wij ervoor moeten zorgen dat dat aantal pogingen en zelfdodingen daalt. Daarom ijvert CD&V al jaren voor een sterke hulpverlening. Ook online hulpverlening zoals een app, website of een forum werpt zijn vruchten af. Ze zijn makkelijk toegankelijk en je kan volledig anoniem op zoek naar hulp, waardoor de drempel verlaagt om ze op te zoeken. Het geeft hoop om te zien dat steeds meer mensen hun weg vinden naar de digitale of online hulpverlening. We weten dat we daardoor mensen bereiken die we anders niet of niet zo snel zouden bereiken. Het is dus cruciaal om via verschillende kanalen, waaronder dus zeker ook online, proberen iedereen snel te bereiken. De investering in digitale, vlot bereikbare en toegankelijke hulp is nodig en maakt voor velen het nodige verschil.

 
Doctor's hands

HART EN ZIEL VAN DE ZORG

"Het hart en ziel van de zorgsector staat onder druk"

De alarmbellen in de zorgsector zijn luid en duidelijk. Er is de zeer grote werkdruk door uitval en vacatures die niet ingevuld geraken. Laat staan de tanende aantrekkelijkheid van de zorgberoepen en de vraag naar een verloning die even veel waard is al het werk. Daar komt bovenop een beleid met een heuse controledrang en een samenleving die meer draait over de rechten van het ‘ik’ dan over de verantwoordelijkheid van een ‘wij’. Het hart en ziel van de zorgsector staat onder druk. Toch is het de allermooiste sector. Uiteindelijk staat of valt de zorgsector door de mensen die erin zitten. We moeten kunnen zeggen: ‘jij maakt het verschil’ en erop vertrouwen dat de medewerkers (én vrijwilligers) het allerbeste met ons voorhebben.

 

Hoe lager de drempel, hoe groter de vraag en hoe meer kwalijke gevolgen

Preventiewerkers en hulpverleners in de drughulpverlening zien jammer genoeg een stijging van het aantal aanmeldingen. Steeds meer mensen zien hun leven ontsporen als gevolg van problematisch druggebruik. Die mensen hebben hulp nodig, niet nog meer en nog makkelijker te verkrijgen drugs. Bovendien zien we in onze samenleving een toename van geestelijke gezondheidsproblemen zoals angststoornissen, impulscontroleverlies, psychosen, en depressies. Laat het glashelder zijn dat middelengebruik ook hierin een ontzettend grote rol speelt. De overheid haar taak is niet om drugs te voorzien, maar juist drugs ontraden en fel in te zetten op preventie. En moest het verkeerd lopen, dan kan je rekenen op gepaste hulp. 

Pills

DRUGS & ALCOHOL

 
Physically challenged Driver

MENSEN MET EEN BEPERKING

Terugbetaling hulpmiddelen en het zorgbudget maken het leven iets draaglijker

Mensen met een beperking kunnen een tegemoetkoming krijgen in hun factuur voor hulpmiddelen. Dit kunnen hulpmiddelen zijn voor het dagelijks leven, maar ook voor het aanpassen van de woning. De meest gevraagde hulpmiddelen zijn onder andere een douche- of toiletstoel, de witte stok voor slechtzienden of een anti-doorligmatras.  Hiernaast krijgen ook net geen 270.000 zwaar zorgbehoevenden elke maand €130 om tegemoet te komen in hun niet-medische kosten. Het is cruciaal dat iedereen die in aanmerking komt voor deze budgetten hiervan op de hoogte is. De cijfers tonen aan dat zeer veel mensen hier gebruik van maken, maar we moeten blijven inzetten op bekendmaking ervan. Ik wil een overheid die niemand achterlaat. Deze vormen van ondersteuning maken echt wel een verschil op het einde van de maand. En dat is de bedoeling: dat we het leven een stukje makkelijker maken voor mensen die het al moeilijker hebben omdat ze veel zorgen nodig hebben